BLOG


Najnovije na našem blogu

Palete boja koje ne smete propustiti u 2024.

Palete boja koje ne smete propustiti u 2024.

Otkrijte 9 paleta boja koje ne smete propustiti u 2024. ako želite da se vaši projekti istaknu! Učinite svoje radove nezaboravnim vizuelnim iskustvom!

Saznaj više >

Psihologija oblika u grafičkom dizajnu

Poznato nam je da oblici imaju različite uloge u svojoj primeni, kao što su estetska uloga, uloga nosioca emocija i poruka. Različiti oblici drugačije utiču na doživljaj ljudi budući da svaki ima jedinstveno značenje, atribute, funkciju itd. Kako bismo znali pametno i smisleno da ih koristimo, potrebno je da poznajemo osnove psihologije koja se krije u njima.

Saznaj više >

Negativan prostor u grafičkom dizajnu

Negativan prostor u grafičkom dizajnu

Da li znate šta je to negativan prostor u dizajnu? Da li je on poželjan ili nepoželjan na našem radu? Koji je značaj negativnog prostora i kako ga na pravi način upotrebiti? Na sva ova, ali i mnoga druga pitanja odgovore dajemo u današnjem Blog postu.

Pročitaj više >

Moralne dileme u grafičkom dizajnu

Koje su to moralne dileme sa kojima se možete susresti pri dizajniranju? Da li je moralno dizajnirati vizuale za kladionice, alkoholna pića, cigarete…? U ovom Blog postu želimo da ukažemo na glavne moralne dileme koje se mogu naći pred grafičkim dizajnerima, i da skrenemo pažnju da je katkad potrebno pogledati u sebe i oslušnuti da li smo zaista u saglasju sa onime što radimo, ili pak činimo kompromise.

Pročitaj više >

Komunikacija kao ključna veština u grafičkom dizajnu

Zašto je dobro komuniciranje grafičkim dizajnerima toliko bitno? Kako ostvariti dobru komunikaciju sa klijentima i saradnicima? Koje su to komunikacione veštine neophodne za dugotrajnu saradnju? Sagledaj aspekte uspešne poslovne komunikacije u današnjem Blog postu!

Pročitaj više >

stručni termini u grafičkom dizajnu

Rečnik za grafičke dizajnere

Termini koje bi svaki grafički dizajner trebalo da zna

Danas smo za vas spremili nekoliko osnovnih stručnih termina koje bi svaki grafički dizajner trebalo da zna pri radu na projektima.

Pročitaj više >

Top 10 novogodišnjih fontova

Želimo da vam predstavimo svoj izbor 10 novogodišnjih fontova koji će obogatiti vaše radove i učiniti ih pravim zimskim čudom! Tu su i linkovi na kojima ćete ih pronaći i besplatno preuzeti!

Pročitaj više >

šta je grafički dizajn

Šta NIJE grafički dizajn

Ovaj tekst je vrlo važan kako za nas, tako i za vas. Želimo da pokrenemo temu koja nas sve muči. Koliko puta smo na oglasu za posao grafičkog dizajnera zatekli nešto što nema veze sa grafičkim dizajnom, kao što je, primera radi, održavanje društvenih mreža? Jedan od ključnih ciljeva Udruženja grafičkih dizajnera je da se konačno definiše šta to spada u opis posla jednog grafičkog dizajnera, ali i da se adekvatno prepozna značaj naše divne industrije!

Pročitaj više >

kako koristiti mood boards pri radu

Kako koristiti mood boards pri radu

Pre nego što otvorimo program, a nakon što obavimo istraživanje klijentovog tržišta i konkurencije, potrebno je pronaći inspiraciju i primere za ono što želimo da dizajniramo. Povećaj efikasnost rada koristeći mood boards na pravi način…

Pročitaj više >

zaradi dok spavaš kao grafički dizajner

Zaradi dok spavaš kao grafički dizajner

Zvuči nemoguće, ali je istina! Zaradi kao grafički dizajner dok spavaš! Evo čak 14 načina da ostvariš pasivni prihod!

Pročitaj više >

kako se izdvojiti na tržištu grafičkog dizajna i formirati sopstveni stil

Odelo (ne) čini grafičkog dizajnera

Da li ste se ikada zapitali šta je to što odvaja popularne grafičke dizajnere od onih manje popularnih? Koliko je zapravo važno izdvojiti se na tržištu rada i biti prepoznatljiv? I, na kraju, kako razviti svoj stil i doći do većeg broja klijenata i poslodavaca?

Pročitaj više >

kako sastaviti portfolio

Portfolio – „list“ koji govori umesto vas

Čemu on služi i da li je neophodan za grafičke dizajnere? Šta sve treba da sadrži jedan kvalitetan portfolio kako bi osigurao nove poslovne saradnje? Na ova i još mnoga druga pitanja ćemo odgovoriti u današnjem tekstu!

Pročitaj više >

Komforne lokacije za rad grafičkih dizajnera van kancelarije ili kuće

Komforne lokacije za rad grafičkih dizajnera van kancelarije ili kuće

Da li vam se smučilo da radite od kuće ili kancelarije? Svaki dan isti neinspirativni prostor polako počinje da utiče i na vašu kreativnost. Ali, bez brige! Stižemo sa najnovijim sugestijama koje će vam pomoći da se otarasite monotonije i povećate svoju produktivnost…

Pročitaj više >

Prvi UGD Insajder Dizajner – Intervju sa KreaDivnom – Divnom Stefić

Prvi UGD Insajder Dizajner – Intervju sa KreaDivnom – Divnom Stefić

Saznaj njen karijerni put i kako je započela svoj biznis štampanja ilustracija na majicama i cegerima. U čemu ona pronalazi inspiraciju, kao i njene prepreke i uspehe na ovom divnom putu – otkrij sve u novom Blog tekstu!

Pročitaj više >

blog i graficki dizajn

Moć bloga u svetu grafičkog dizajna

Da li ste se ikada zapitali kolika je moć bloga u svetu grafičkog dizajna? Koji su benefiti? O čemu pisati? Danas se glas čuje onoliko daleko koliko klikova dosegne. Upravo zbog toga, blog ne bi bio tako loša ideja, zar ne?

Pročitaj više >

mentalno zdravlje i graficki dizajn

Mentalno zdravlje i grafički dizajn

Kada je u pitanju mentalno zdravlje na poslu, često čujemo sledeće: „Ma, ti si grafički dizajner, kakve ti probleme možeš da imaš? Tebi je posao zabava!”; ali da li je to uvek istina?

Pročitaj više >

grafički dizajn kroz filmove

Grafički dizajn kroz dokumentarne filmove

Ako ste fan filmova, a pritom ste i grafički dizajner, onda ste na pravom mestu! Sakupili smo neke od najzanimljivijih i najedukativnijih filmova o kreativnosti i grafičkom dizajnu na jednom mestu…

Pročitaj više >

Zašto je grafički dizajn bitan u IT-ju?

Da li ste se ikada zapitali da li je i zašto grafički dizajn bitan u IT-ju? Na koji to način mi, kao grafički dizajneri, doprinosimo IT industriji i njenim proizvodima? Od poboljšanja korisničkog interfejsa i korisničkog iskustva do uspostavljanja identiteta brenda, grafički dizajn igra krucijalnu ulogu…

Pročitaj više >

Umetnost i grafički dizajn

Da li i vas inspiriše umetnost? Koji umetnici su baš vaša sigurna luka sa brodovima na koje se ukrcavate kada želite da stvorite ili dizajnirate nešto novo? Saznajte za umetnike i grafičke dizajnere koji će vas nadahnuti i inspirisati…

Pročitaj više >

zašto je digitalni marketingvpotreban grafičkim dizajnerima

Zašto je grafičkim dizajnerima potreban digitalni marketing?

Da bi svoje poruke plasirali na najbolji mogući način, marketarima su potrebni očaravajući vizuali grafičkih dizajnera, a da bi grafički dizajneri sa svoje strane poruku preneli na pravi način, potrebne su im storytelling veštine marketara.

Pročitaj više >

5 neverovatnih knjiga uz koje će se tvoj dizajn izdvojiti od ostalih

Kako bismo vam pomogli na vašem karijernom putu, sastavili smo listu 5 najboljih knjiga o grafičkom dizajnu koje su neophodne za kućnu biblioteku svakog dizajnera…

Pročitaj više >

U čemu sve možeš naći inspiraciju?

U čemu sve možeš naći inspiraciju za svoj dizajn? Da li si ikada pomislio/la da inspiraciju možeš potražiti i van okvira svog ekrana?

Pročitaj više >

9 sajtova za besplatno preuzimanje fotografija

Kreiranje vizuelnog identiteta od nule za potrebe poslovnih projekata ume da bude poprilično teško, pogotovo ako si tek na početku svoje karijere. Tada, fotografije su često primarni medij koji kreatori koriste kako bi se vizuelno izrazili. S obzirom na to da nema svako mogućnost da u svom okruženju uvek napravi profesionalne fotografije za potrebe svojih poslovnih projekata, evo liste nekoliko sajtova na kojima prvenstveno besplatno možeš preuzeti takve fotografije…

Pročitaj više >

6 Žena domaćeg grafičkog dizajna koje treba da znaš

Od početka razvoja raznih oblika dizajna, žene su imale mnogo veći faktički uticaj od onog koji im je formalno priznat, što je vodilo tome da se za njih u to vreme mahom nije znalo. Kao savremenu protivtežu tome, a povodom skorašnjeg praznika, Dana žena, ističemo neke od najtalentovanijih i najpoznatijih domaćih grafičkih dizajnerki…

Pročitaj više >

Probni zadatak na intervjuu za posao – da ili ne?

Da li treba uraditi probni zadatak prilikom intervjua za posao grafičkog dizajnera? Evo nekoliko pitanja koja možete postaviti sebi kada razmatrate prihvatanje probnog zadatka…

Pročitaj više >

Udruženje grafičkih dizajnera

Udruženje grafičkih dizajnera – mesto koje pokreće!

Udruženje okuplja sve mlade ambiciozne ljude koji streme kontinuiranom napretku motivišući ih na svakodnevno usavršavanje u nameri da ujedinjeni uzdignemo status naše industrije na najviši nivo.

Pročitaj više >

Kako do prvog posla u grafičkom dizajnu - studentska praksa

Kako do prvog posla u grafičkom dizajnu

Kada se studije privode kraju, stvar o kojoj se najviše razmišlja je odakle početi sa traganjem za poslom. Završetkom fakulteta posedujemo teorijska znanja, ali ona koja nam nedostaju su praktična znanja stečena kroz rad…

Pročitaj više >

besplatni kraljevski fontovi

Kraljevski fontovi

Kraljevski fontovi su jedna od najpopularnijih grupa serifnih fontova. Najčešće se koriste kako bi se naglasila elegancija teksta, zato evo 7 besplatnih kraljevskih fontova za tvoj sledeći projekat!

Pročitaj više >

Nauči grafički dizajn kroz igru

12 Online igrica za grafičke dizajnere

Nauči grafički dizajn kroz igru – 12 besplatnih online igrica za grafičke dizajnere koje ćete naučiti tipografiji, heksadecimalnom zapisu, bojama…

Pročitaj više >

Razlika između serifnih i sans-serifnih fontova

Razlika između serifnih i sans-serifnih fontova

Što se tiče podele u tipografiji, među najvažnijim grupama fontova jesu – serifni i sans-serifni fontovi, ali kada koji font koristiti?

Pročitaj više >

Psihologija boja

Kada je u pitanju stvaranje brenda i njegovo promovisanje u javnosti i medijima, jako je važno koje boje ga karakterišu. S obzirom na to da u današnje vreme najčešće sve informacije primamo preko sadržaja na društvenim mrežama, vizuelni prikaz je postao jedan od glavnih faktora za uspeh i popularnost jednog brenda ili firme…

Pročitaj više >

Viva Magenta

Viva Magenta

Viva Magenta je izabrana za boju 2023. godine. Izbor ove boje za najistaknutiju biće jako povoljan i za grafički dizajn…

Pročitaj više >


NE PROPUSTI
BLOG POSTOVE!

Prijavi se na naš NewsLetter

I ne propusti važne informacije, kao ni događaje i projekte koje organizuje UGD!

Views: 1672